Hozzávalók:
- 1 nagy csirkemell filé
- 2 szál póréhagyma
- 1 kis darab császárszalonna
- 0,5 l főzőtejszín
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Só
- Vaj
Elkészítés:
Miután megmostad, megszárítgattad a csirkemellet, keresztbe szeleteld fel, hogy kis korong szerű szeletek legyenek. Sózd be őket és tedd félre.
A hagymát egyszer vágd keresztbe majd karikázd fel, a szalonnát is szeleteld kis kockákra.
Egy nagyobb serpenyőbe dobd bele a szalonnakockákat és pirítsd meg egy kicsit, amíg ki nem enged egy kis zsírt magából. Ezután dobd rá a hagymát és párold meg, hogy jó puha legyen. Ha ez kész, szedd ki az egészet a serpenyőből egy tálba és tedd félre.
A hús pirításához olvassz egy kis vajat ugyanabban a serpenyőben, mint amiben a szalonnás hagymát csináltad és süsd meg a hússzeleteket. Valószínűleg több fordulóra lesz szükség, így tartsd a vajat a közelben. Addig süss minden hússzeletet, amíg jól meg nem pirultak. Nem elég, ha kifehéredtek.
Az utolsó szelet hús után öntsd vissza a serpenyőbe a szalonnás hagymás keveréket, majd öntsd rá a tejszínt, keverd össze és mehetnek bele a pirított csirkemell darabok és a fokhagyma. Jól forgasd össze és közepes lángon hagyd főni úgy 15 percig. Néha nem árt, ha megkevergeted.
TIPP:
- Szeptembertől van a póréhagymának szezonja.
- Elég intenzív lesz az íze, ezért mi sima főtt rizzsel szoktuk enni.