dec
6

mézeskalács

| Szerző: daffodil | 9:31 pm

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg porcukor
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 25-30 dkg folyékony méz

 

Elkészítés:

A liszt kivételével keverd össze az összes száraz alapanyagot. Ezután mehet bele a tojás, vaj, méz. Ezt egy kicsit gyurmázd össze, majd öntsd hozzá kb. a liszt negyedét. Ezt még könnyű lesz összegyúrni, kicsit lágy is még a tészta.

Most jön a neheze. Apránként kell hozzáadni a maradék lisztet, de előfordulhat, hogy nem lesz szükség az összesre. Nekem kb. 13 dkg maradt a kilóból, de az is lehet, hogy az egészet felveszi. Mikor már több mint fél kiló benne van, elég nehéz lesz összegyúrni, de megéri küzdeni. Egy erős férfikéz néha segít, de idén egyedül csináltam! :)

Ha megvan a tészta, kapcsold be a sütőt 180 fokra. Két tepsit bélelj ki sütőpapírral.

Most jöhet a gyúródeszka és a sodrófa. Mindkettőt jó alaposan kell belisztezni. A tésztának kb a harmadát érdemes egyszerre nyújtani, 2-3 mm vastagra, majd a kívánt formákat kiszúrkálni. A tepsiben ne rakd nagyon közel egymáshoz őket, mert nem szép, ha összeragad. Ez a mennyiség két tepsivel kb. 4x2 kör.

Ha megsült, kihűlt, lehet díszíteni, de nálunk anélkül is fogy!

Díszítés:

1 tojásfehérjéhez 6 evőkanál cukor kell.

Először csak a fehérjét verd fel, hogy már kezdjen habosodni, majd apránként mehet bele a cukor addig, míg jó kemény nem lesz. Ezt a tál fejjel lefele fordításával tudod ellenőrizni.

Ezután jöhet a nyomózsák és kezdődhet a díszítés. Ha nincs nyomózsákod (nekem sincs), egy nejlonzacsi sarkát vágd ki (olyat, amibe a zöldségesnél a paradicsomot tesszük), de csak egy nagyon kicsit és már kezdődhet is a díszítés.

Ha színesebbé szeretnéd tenni, egy kis ételfestéket is adhatsz a habhoz még keverés közben. Ezután a levegőre kell bízni a dolgot, hogy megszáradjon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozoken.blog.hu/api/trackback/id/tr302464203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása