Hozzávalók:
- egy egész csirke
- egy csokor friss petrezselyem
- kb. 20 dkg vaj
- só, bors
- 2 fej vörös hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A csirkét kívül belül alaposan meg kell mosni, majd papír törlővel leitatni róla a vizet.
A sütőt elő kell melegíteni 180- 200 fokra.
Pucold meg a hagymát, fokhagymát, tegyél félre kb. 5 dkg vajat. Az egyik fej hagyma nagyobb darabokra vágva mehet az aprító gépbe a petrezselyemmel együtt. Aprítsd össze őket, szinte már pépesre. Ekkor mehet bele a vaj, majd megint aprítás, hogy jól összekeveredjenek.
A csirke belsejébe dobáld bele a fokhagymát, a maradék hagymát gerezdekre vágva és a félretett vaj kb. felét.
A csirkét betesszük egy kivajazott tepsibe és fellazítjuk az ujjunkkal a bőrét. Ez alá benyomkodjuk a hagymás, petrezselymes vajat, amennyit csak tudunk. A bőrt bekenegetjük a félretett vaj maradékával, majd bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal.
Mehet is a sütőbe 1,5 órára. 45 percig hagyjuk magára, majd a következő 45 percben néha locsolgassuk meg a szafttal ami a csirke körül keletkezik, így finom ropogós lesz.
Tipp:
- A vajat az aprítóba érdemes egy kis lyukú reszelőn belereszelni, így könnyebben össze tud majd keveredni.
- A bőrt fellazítani nem lesz nehéz, csak egy vékony hártya 'rögzíti'.
- Ha marad a hagymás, petrezselymes vajból, azt tegyük a csirke mellé a tepsibe.
- 1,5 óra elég szokott lenni, hogy alaposan megsüljön, de ha nem elég ropogós a bőre, süthetjük kicsit tovább is, de akkor sűrűbben kell locsolgatni a szafttal.