A variációk sora végtelen, ezek a mi kedvenceink.
Mindegyiknek a leveles tészta az alapja, amit fel kell olvasztani, lisztes nyújtódeszkán vékonyra nyújtani és nagyobb négyzeteket kell késsel kivágni. (A forma ízlés dolga, lehet kör alakú is, ez esetben félkör lesz a végeredmény) Én a boltban vettem a tésztát, de aki idő- és energiamilliomos, nyugodtan csinálhatja maga is. :)
A sütőt persze elő kell melegíteni 200 fokra és ez lesz a sütési hőmérséklet is. Töltés után felvert tojással érdemes megkenegetni a csomag tetejét, így szép aranybarnára tudjuk sütni.
Kolbászkrém
Hozzávalók:
- 1 rövid szál kolbász
- 1 fej kaliforniai paprika
- olaj
Elkészítés:
A paprikát miután megmostuk és kicsumáztuk, vékony szeletekre vágjuk.
Olajat forrósítunk, majd beledobjuk a paprikagerezdeket és gyakran megkeverve megsütjük. Nem kell, hogy fekete legyen a széle, elég ha kellően megpuhul.
Amíg a paprika a serpenyőben, addig pucoljuk meg a kolbászt (már ha kell), hosszában felezzük el a szálat és karikázzuk fel. (Így könnyebb lesz turmixolni.)
Ha a paprika puha, a kolbász félkarikákban áll, jöhet az összeállítás. Először a paprikát kell botmixerrel turmixolni, majd kisebb adagokban mehet hozzá a kolbász. A végén érdemes megkóstolni a sózás borsozás miatt, mivel a kolbász már eleve kellően fűszeres.
Ezután pár órára mehet a hűtőbe, így eléggé megdermed ahhoz, hogy aztán könnyű legyen betölteni a tésztába.
TIPP:
Kenyérre kenve, sajttal megszórva, sütőben 10 perc alatt kész a melegszendvics.
Snidlinges vajkrém
Hozzávalók:
- 2 evőkanál tejföl
- 200 g sótlan vaj
- 1 csokor (cserepes) snidling
- 1-2 evő kanál olivaolaj
- só
Elkészítés:
A vajat jó előre ki kell venni a hűtőből, hogy kellemesen puha legyen. A snidlinget a tövénél vágd le és apríts fel. (A legjobb, ha petrezselyemaprítót használunk.)
Mikor a vaj eléri a megfelelő állagot, kis lyukú reszelőn egy nagyobb tálba kell reszelni. Ehhez mehet hozzá a snidling, kevés só, a tejföl és az olaj.
Sima fakanállal is össze lehet keverni (ez kicsit macerásabb), de a legjobb a robotgép. Ha jól összeállt, mehet a hűtőbe dermedni. (Teljesen kemény sosem lesz a tejföl miatt.)
Használat előtt kb. fél órával érdemes kivenni, hogy könnyen formázható legyen. Ezt nem töltöm bele a tésztába, hanem csak egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom és megsütöm a tésztát, majd mikor kihűlt (max. 10 perc), a tetejére rakok egy kisebb kupacot.
TIPP:
Tarját ha bekenegetjük a maradék vajkrémmel és fólia alatt kb. 30 percig sütjük, majd fólia nélkül készre sütjük, isteni szaftos és zamatos lesz a hús.