1. Tuningolt tejberizs/tejbegríz
Főzd meg a tejberizst/tejbegrízt annak rendje és módja szerint, a mennyiséghez mérten verj habbá 1-2 tojásfehérjét és keverd a még meleg rizshez/grízhez. Tegyél hozzá egy kis vajat is. Minél több a fehérje, annál krémesebb lesz! Ezt tupírozhatod még mazsolával, vagy egyéb gyümölccsel is!
(Tejberizs: Azonos bögrével kimérve 1 bögre rizs, 2 bögre tej. Tehét a folyadék mindig dupla, mint a rizs. A tejhez jól jön egy kis víz, attól jobban megfő a rizs. Aztán csak meg kell főzni, de óvatosan, mert ha magas a hőfok, a tej hajlamos elhagyni az edényt!)
2. Máglyarakás
Hozzávalók:
- 10 szikkadt kifli
- 6 dl forralt tej
- 6 tojás
- 5 dkg vaj
- dió, mazsola
- 1 kg alma
- kb. 6 kanál baracklekvár
Elkészítés:
Forrald fel a tejet. Habosra keverd ki a tojás sárgáját és a cukrot, majd öntsd hozzá a forró tejet. Keverd hozzá a vajat.
Karikázd fel a kiflit és öntsd nyakon ezzel a tejes, tojásos dologgal. Várd meg amíg felszívja. Amíg vársz, vajazz ki egy tepsit. Hámozd és szeleteld fel az almát. Melegítsd elő a sütőt kb. 180 fokra.
Most jön az összeállítás. 1 réteg áztatott kiflit szórj meg bőven dióval és mazsolával. Jöhet még egy réteg kifli, majd a tetejére az alma. Ha kész, mehet a sütőbe fél órára.
Amíg sül, verd habbá a tojásfehérjét és tedd bele a lekvárt. Vedd ki a tepsit a sütőből és öntsd rá ezt a lekváros masszát. A sütőt vedd alacsonyabb lángra és addig süsd (kb. 10 perc), míg a hab megpirul.
TIPP:
- A dió lehet durvára tört vagy darált is
- Pikánsabb, ha a mazsolát korábban rumba áztatod
3. Mézeskalács díszítés
Igaz, ez karácsonyi dolog, de nyilván akkor is lesz még maradék tojásfehérje! :)
1 tojásfehérjéhez 7 evőkanál kristálycukrot kell keverni és az egészet habosra verni.