máj
27

1. Tuningolt tejberizs/tejbegríz

Főzd meg a tejberizst/tejbegrízt annak rendje és módja szerint, a mennyiséghez mérten verj habbá 1-2 tojásfehérjét és keverd a még meleg rizshez/grízhez. Tegyél hozzá egy kis vajat is. Minél több a fehérje, annál krémesebb lesz! Ezt tupírozhatod még mazsolával, vagy egyéb gyümölccsel is!

(Tejberizs: Azonos bögrével kimérve 1 bögre rizs, 2 bögre tej. Tehét a folyadék mindig dupla, mint a rizs. A tejhez jól jön egy kis víz, attól jobban megfő a rizs. Aztán csak meg kell főzni, de óvatosan, mert ha magas a hőfok, a tej hajlamos elhagyni az edényt!)

 

2. Máglyarakás

Hozzávalók:

  • 10 szikkadt kifli
  • 6 dl forralt tej
  • 6 tojás
  • 5 dkg vaj
  • dió, mazsola
  • 1 kg alma
  • kb. 6 kanál baracklekvár

Elkészítés:

     Forrald fel a tejet. Habosra keverd ki a tojás sárgáját és a cukrot, majd öntsd hozzá a forró tejet. Keverd hozzá a vajat.

     Karikázd fel a kiflit és öntsd nyakon ezzel a tejes, tojásos dologgal. Várd meg amíg felszívja. Amíg vársz, vajazz ki egy tepsit. Hámozd és szeleteld fel az almát. Melegítsd elő a sütőt kb. 180 fokra.

     Most jön az összeállítás. 1 réteg áztatott kiflit szórj meg bőven dióval és mazsolával.  Jöhet még egy réteg kifli, majd a tetejére az alma. Ha kész, mehet a sütőbe fél órára.

      Amíg sül, verd habbá a tojásfehérjét és tedd bele a lekvárt. Vedd ki a tepsit a sütőből és öntsd rá ezt a lekváros masszát. A sütőt vedd alacsonyabb lángra és addig süsd (kb. 10 perc), míg a hab megpirul.

 TIPP:

  • A dió lehet durvára tört vagy darált is
  •  Pikánsabb, ha a mazsolát korábban rumba áztatod

 

3. Mézeskalács díszítés

Igaz, ez karácsonyi dolog, de nyilván akkor is lesz még maradék tojásfehérje! :)

1 tojásfehérjéhez 7 evőkanál kristálycukrot kell keverni és az egészet habosra verni.

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozoken.blog.hu/api/trackback/id/tr542036471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyuka79 2010.05.29. 11:50:53

Igazából ilyenkor is lehet mézeskalácsot sütni, ha már az ember lányának sok a tojásfehérjéje... :)
süti beállítások módosítása